Horolezecká stěna v NMNM. Teď a nebo, nikdy!

Kdo v anketě nejde VOLIT, říká svojí neúčastí NE! Řekněte ANO!

V našem malém městě se „rozhořel boj“. Důvodem je směšná snaha zařadit do nově zvažované MULTIFUNKČNÍ haly i stavbu horolezecké stěny. Horolezcům se předkládá, že se měli starat dřív a že výstavba se prodraží. Obojí je PRAVDA! Taky je pravda, že v původních plánech a úvahách stěna vždy byla, možná by se dalo ptát kdy, kdo a proč ji v nové hale vynechal. Co je potom multifunkční zařízení…? A pokud by se s ní počítalo od začátku, šlo by jenom o zlomek nynějších cen.
I tak ona částka 10 000 000 Kč, se kterou se nyní operuje, jde z drtivé většiny na prodloužení haly o jeden modul. To je asi o šest metrů, které budou ve finále k dobru a sloužit budou všem. Náklady na vlastní stěnu jsou „jenom“ něco okolo 1 milionu. A má se žádat a stavět s 50% dotací, tak že vlastně jen polovina! A za ony dotační peníze nelze postavit nic jiného, budou určeny pouze na halu!
Ale vždy, když se něco staví, stojí to peníze. A čas. I s ním se operuje. Argumentuje se, že stavba bude o rok odložena. No a?! Všichni se na ni těšíme. Ale pokud se nepostaví v nové MULTIFUNKČNÍ hale, nepostaví se nikdy. Na dodělání nebude mít hala bez zvětšení parametry a samostatná horolezecká stěna se nikdy v NMNM nevybuduje! Naše město, co by výjimečné sportovní a turistické středisko dál bude ztrácet svoji slávu. Ano. Zůstane SP, MS na horských kolech a v biatlonu. Ale pro lidi, kteří přijedou na Vysočinu dál bude ztrácet na atraktivitě a budou jezdit a vozit svoje peníze do Žďáru a do Bystřice.
Stěna nemá sloužit „pouhé“ stovce novoměstských lezců a horolezců. Ale především dětem a široké veřejnosti. Školám, které ji chtějí. Lidem, kteří v dnešních zimách bez sněhu hledají alespoň nějaké vyžití. Stejně tak jako firmám, které na školeních, motivačních a týmových akcích jsou schopny „koupit“ si celou stěnu. A ta si na svůj provoz je schopna vydělat. Adrenalinové sporty jsou IN. Příkladem můžou být tratě pro horská kola v lese Ochoza. Kolik lidí sem jede jen kvůli nim.
Bez stěny nebudou další vynikající lezci a reprezentanti ČR jako kdysi Tomáš Kastner, Pavel Jonák. Nakonec i já si troufnu říct, že jsem NMNM něco svojí Korunou Himálaje vrátil.
Novoměšťáci buďme hrdí a nebuďme maloměšťáci.
Kde je vůle, tam je cesta! A sny jsou od toho, aby se plnily.
Jde opravdu o Vás a vaše děti. Jaroš už si svoje odlezl…
Děkuju za Vaše ANO pro stěnu.
Radek

Komentáře


Obrázek uživatele jirka

Nejsem novoměšťák, ale rád bych, aby stěna v NMNM byla ? Co proto můžu udělat Jirka?

Obrázek uživatele jirka
jirka

Obrázek uživatele radek

bohužel jenom doufat a nebo přesvědčit zastupitele...

Obrázek uživatele radek
radek

GENERÁLNÍ PARTNER

Staňte se generálním partnerem
projektu 15 nejizolovanějších hor světa!

Více informací na telefonu +420 602 537 277 nebo email adrese

HLAVNÍ PARTNEŘI
PARTNEŘI
MATERIÁLEM POMOHLI
PODPORUJI
Copyright © 2023 Radek Jaroš
| Instagram | Facebook | YouTube