Everest '98 a zóna smrti

Pokud stoupáte na Everest, nejvyšší horu naší planety, nečekejte extrémní lezení na předních hrotech maček a kolmáče s cepíny.
Extrém vám poskytne příroda. Hora měří téměř 9 km. Není na světě žádná jiná podobná!!! Problém s nedostatkem kyslíku blízce roste exponenciálně. V případě že nepoužíváte kyslíkový doping a výškové nosiče, čeká vás neuvěřitelná dřina na hranici bezvědomí. Třetina kyslíku oproti tomu co dýcháme tady a katabolismus likvidující vaši svalovou hmotu. Extrémní mráz ale i spalující slunce.
V těchto podmínkách s naší skupině v rámci možností a indispozicí, kdy nemoc vyřadila dva členy z jakékoli práce ve výšce, podařilo postupně vybudovat tábor v Severním sedle Cl 7000 m a na konci sněhové rampy Cll 7700 m.
Nikdo z nás netušil jak se jeho organismus v tak zvané „zóně smrti“ vyrovná s extrémním prostředím.
I proto jsem se jako jediný rozhodnul v době pauzy práce ve stěně pro sestup o 1,5 km níž, až do BC v 5000 m. Tušil jsem, že organizmus ocení „kyslíkové lázně“. V nich jsem oslavil i svoje narozeniny. Sám, opuštěný ve stanu, mezi hovny yaků...
„Odpočinek“ znamenal jednodenní sestup, dvě noci strávené v BC a dva dny cesty zpět ke klukům nahoru. Onemocněl další lezec a čekalo nás vybudovat tábor Clll 8300m...!

Fotografie
1. Osamocené narozeniny a dárek k nim. Kdo to má?!
2. Jestliže sestup jeden a půl km za den vás stojí spoustu sil, tak dvoudenní návrat k úpatí hory hor vám je určitě nevrátí... Ale i tak si myslím, že odpočinek v 5 000m, pro organismus znamenal hodně.
3. 6 400 m. Snídaně, oběd a nebo večeře? Vybavení našeho ABC, bylo opravdu minimální. Neměli jsme ani židličky, seděli na kamení a na sudech. Mimo jiné, dolar byl v té době 42 Kč!!!
4. Noční vichřice poničila tábor v 6 400m. Alespoň jsme se nenudili.
5. 7 000 m. 20 kroků, zastavit, 20x se nadechnout a zkusit dalších 20 kroků...
6. Cll 7 000 m. Náš stan uprostřed, za námi Slovenská výprava, vedle Američani a rusové.
7. 7 000 m. Modrá tečka v severní stěně Everestu značí místo, kde jsme měli CIl v roce 1994.
8. Tábor v Severním sedle je sice ukrytý před převládajícími západními větry, ale dani za to je, že se okolo stanů usazovalo obrovské množství sněhu.
9. Tábor se rozrůstá a výška narůstá...
10. Cll 7 700 m. Nikdy jsem předtím nebyl víš, každý krok znamenal cestu do neznáma. Na obzoru Cho Oyu, 6. Nejvyšší hora světa.

GENERÁLNÍ PARTNER

Staňte se generálním partnerem
projektu 15 nejizolovanějších hor světa!

Více informací na telefonu +420 602 537 277 nebo email adrese

HLAVNÍ PARTNEŘI
PARTNEŘI
MATERIÁLEM POMOHLI
PODPORUJI
Copyright © 2023 Radek Jaroš
| Instagram | Facebook | YouTube