S barákem na cestách

Za svůj, už ne úplně krátký život mám na kontě, spíš na páteři stovky dnů strávených ve stanu a ještě víc ve spacáku a na karimatce. Zhruba jsem to nedávno počítal a vyšlo mně neuvěřitelný číslo 6 let! Šest let, kdy jsem spal na zemi, sněhu, kamení…

Takže, když jsem od svého „mobilního“ partnera Subaru Sedlčany dostal nabídku na vyzkoušení obytky, bydlíku neváhal jsem. Věděl jsem, že pro mě půjde o luxus. V portfoliu těchto úžasných lidí je totiž i firma prodávající a půjčující obytná auta. Takže zatímco měli v servisu můj Outback, aby ho obuli a připravili na zimu, nafasoval jsem vozidlo Adria Compact Plus SLS. A i když mám díky vojně řidičáky na náklaďák, nepotřeboval jsem ho, protože stačí normální papíry na osobák. Obytňák nepřesahuje 3,5 tuny. Navíc, co se týká jízdních vlastností, jde vlastně o dodávku. Rychlost 130 km/hod není pro auto, které jsem měl absolutně žádný problém. A víc budu říkat že jsem nejel...

Původně jsme plánovali vyrazit do Chorvatska v polovině října jenom na týden. Olga ale odučila své týdenní lekce už v předstihu v září a tak jsme mohli opustit domov na 14 dní. S tím, že spoustu práce jsme řešili online. A Olga se díky tomu i online naučila učit. „Nouze naučila Dalibora housti.“ Situace u nás, kdy jsme ani jeden nemohli vykonávat svoji práci nás „donutila“ zůstat u moře nakonec celý měsíc. A proč ne, když u nás vládla nepohoda, pokud šlo o počasí, i o covid19. Na Jadranu, kam jezdí všichni nepochopitelně jenom o prázdninách byla absolutní pohoda, 20 stupňů Celsia, sluníčko a žádný lidi. A naštěstí pro nás nikdo v Sedlčanech nepožadoval zapůjčení auta, ve kterém jsme si užívali pohodu, svobodu a volnost. A právě o tom caravanning je. Pravda, v plné sezoně bychom asi těžko mohli kempovat na místech, na kterých jsme bydleli. Ale vždycky je to trošku o drzosti, ale především o domluvě s lidmi v okolí, případně majitelem pozemku. A potom si můžete užívat, že ze dveří bydlíku máte třeba jen 2 m do moře.

Model, který jsme měli, byl pro nás dva absolutní luxus. Taková perlička je, že nám dlouho trvalo než jsme přišli na to, že nemusíme zastavovat na benzínových pumpách na čůrání. Toaletu si vezete s sebou :-), konáte za jízdy. Stejně jako sprchu, kuchyň a postel. Zvláštností tohohle modelu je právě vysunovací postel, kterou zmáčknutím vypínače aktivujete až na místě. Auto s prodlouží zhruba o metr a na cestu ho opět zkrátíte. Díky tomu má vynikající jízdní vlastnosti. V zásobě máte 100 litrů vody na vaření, sprchování a toaletu. Zároveň dvě plynové bomby. Na ty jede lednička, pokud nejste připojení na elektriku a zároveň v malé kuchyňce na plynu vaříte. Na spoustě míst jsou úložné prostory, skrýše, skříně... A v zadní části, zvenku přístupný úložný prostor, kde jsme měli dvě kola Author Ronin, dva paddleboardy, horolezecký materiál, rozkládací stůl, dvě židle a několik kartonů českého piva. Vlastně jsme si dovezli drtivou většinu potravy z domova. A kuchyni vybavila Olga lepším nádobím, než měli místní apartmány.

Blíží se zima, která podle všeho můžeme být dost smutná. Zavřené, hotely, penziony a další ubytovací možnosti. Uvažuju opět o zapůjčení karavanu, který postavím někde v horách a díky tomu, že součástí je samozřejmě i nezávislé topení si udělám krásnou základnu pro výlety na běžkách, skialpech, snowboardu či turistice. Protože život je takový, jaký si ho uděláme. A nesmíme se dostat do situace, že je takový, jak nám ho dělají jiní. Je to totiž o svobodě a osobní zodpovědnosti.

GENERÁLNÍ PARTNER

Staňte se generálním partnerem
projektu 15 nejizolovanějších hor světa!

Více informací na telefonu +420 602 537 277 nebo email adrese

HLAVNÍ PARTNEŘI
PARTNEŘI
MATERIÁLEM POMOHLI
PODPORUJI
Copyright © 2023 Radek Jaroš
| Instagram | Facebook | YouTube