Fotky, fotky, fotky, ...

Pamatuju si, že jsem ze své první expedice do Himálaje dovezl dvě hrsti kinofilmů. Ty po vyvolání skončily v krabici a vrátil jsem se k nim, až když bylo potřeba je "zdigitalizovat" pro použití v kalendářích a knihách.
Už tato situace naznačuje, že se od té doby posunuly technologie trochu dopředu. Za mých více než dvacet let strávených na expedicích jsem od kinofilmů, diáků a analogových kamer postupně přecházel na první digitální foťáky a kamery a pak na stále novější a lepší modely. To, že je to spousta elektronických dat, je asi všem jasné. Interní harddisky přestávaly stačit a hromadily se externí harddisky s neustále se zvyšující kapacitou.
Navíc jsem nakonec po mechanické poruše o spoustu dat bez náhrady přišel.
Vývoj jde kupředu a tak jsem se před pár lety posunul k profesionálnějšímu řešení v podobě chytrého úložiště NAS. Kromě kapacity a zálohy v podobě duplicitních dat, byla zásadní výhoda to, že se k datům dalo rychle přistupovat a pracovat s nimi jako bych je měl v počítači, na jednom místě, což je v případě stovek gigabajtů ideální.
Už vloni po expedici na Elbrus, kdy jsem na úložiště přihodil dalších 300 GB dat, začínalo být jasné, že bude potřeba nějaký upgrade.
Takže letos při přebírání fotografií pro letošní kalendáře a po poradě s odborníky padlo rozhodnutí pořídit nový systém s větší kapacitou.
Vyhrálo řešení firmy QNAP, konkrétně model TS-251A-4G, kde jsem nainstaloval harddisky 2×6 TB, samozřejmě v konfiguraci RAID 1, kvůli základní ochraně a navíc s nastavením zálohovaní ještě na jeden externí disk. QNAP nabízí tuny funkcí, které možná v budoucnu ani nevyužiji, ale je příjemné zapnout si například Photo Station a mít organizované fotky a videa s různými funkcemi nastavení lokace původu fotky anebo spravovat a sdílet v podstatě cokoliv a odkudkoliv. Potěšila mě integrovaná čtečka SD karet, je to skvělé zejména pro fotografy a kameramany. Tento model NAS má navíc i možnost připojení počítače přes USB QuickAccess port, takže můžu velmi snadno přistoupit k souborům bez potřeby síťového propojení a pracovat s daty napřímo s velkou datovou propustností.

Uvidíme, kolik dat přibude po aktuální expedici do Austrálie, každopádně, prostoru na ukládání mám nyní dostatek.
Každopádně různé zajímavé fotky a videa se jistě objeví zda na webu, FB, nebo příští rok v kalendářích.

NAS produkt od QNAPu mě po osobní stránce na mou duši opravdu nadchl, jak procesem instalace (jsem v tomto oboru stále laik), tak svým prostředím (které je v češtině) a nabídkou možností využití, protože neslouží jen jako datové úložiště, ale je to vlastně kompletní multimediální centrum. Pokud by vás zajímaly další informace o této „krabičce“, můžete se podívat přímo na web výrobce:
https://www.qnap.com/cs-cz/product/model.php?II=239

GENERÁLNÍ PARTNER

Staňte se generálním partnerem
projektu 15 nejizolovanějších hor světa!

Více informací na telefonu +420 602 537 277 nebo email adrese

HLAVNÍ PARTNEŘI
PARTNEŘI
MATERIÁLEM POMOHLI
PODPORUJI
Copyright © 2023 Radek Jaroš
| Instagram | Facebook | YouTube